Macaristan’ın Nur Sultan Büyükelçiliği ve Uluslararası Türk Akademisi, Nursultan Nazarbayev Üniversitesinde Macar Türkolog Armine Vambery’nin “Orta Asya’ya Seyahat” adlı kitabının tanıtım programı gerçekleştirdi. Kitap tanıtım toplantısında, uluslararası yabancı misyon mensupları ve akademisyenler tarafından bildiriler sunuldu ve Armine Vambery’nin hayatıyla ilgili serginin açılışı yapıldı.

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da, bugün Macar Türkolog Armine Vambery’nin “Orta Asya’ya Seyahat” adlı kitabının tanıtım töreni gerçekleşti. Nursultan Nazarbayev Üniversitesinin ev sahipliğindeki uluslararası programa diplomatlar, bilim insanları ve uzmanlar katılım gösterdi.

ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ “ORTA ASYA’YA SEYAHAT” ESERİNİ YENİDEN BASTI

“Orta Asya’ya Seyahat” eseri, ilk olarak 1865’te Saint Petersburg’da Rusça olarak yayımlandı. Uluslararası Türk Akademisi, “Türkistan” koleksiyonunda yer alan ünlü Macar Türkolog Armine Vambery eserini aslına uygun olarak yeniden yayımladı. Toplantı kapsamında, Nazarbayev Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Uli Şamiloğlu ve Macar Türkolog Şompay Kara tarafından bildiriler sunuldu. Toplantının ardından ünlü Macar Türkolog Armine Vambery’nin hayatı ve çalışmalarına ait sergi düzenlendi.

ARMİNE VAMBERY KİMDİR?

Armine Vambery 19 Mart 1832 Szerdahely’de dünyaya geldi. 15 Eylül 1913 yılında Budapeşte vefat etti. Macar asıllı Türkolog, seyyah ve bir İngiliz casusuydu. Vambery, Bratislava yakınındaki Svätý Jur manastırında eğitimini aldıktan sonra kendi kendini geliştirerek çok sayıda dilde yetkinlik kazandı. Avrupa dillerine eğilen Vambery, daha sonra Arapça, Türkçe (Osmanlıca) ve Farsça dillerini öğrendi.

Macar halkının Asya menşelerini bulmak arzusu içinde 22 yaşındayken İstanbul’a seyahat etti ve Rıfat Paşa’nın hizmetinde frenk dili hocası olarak çalıştı. İstanbul’da bulunduğu 1857–1863 yılları arasında, farklı Türk ağız ve lehçelerini öğrenme fırsatını da buldu. Aynı zamanda Almanca-Osmanlıca bir sözlük de yayınladı. Macar İlimler Akademisi’nin desteği ile, Sünnî bir derviş kılığında 1861–64 yılları arasında Ermenistan, İran ve Türkistan’ı gezdi ve etnografya ve filoloji alanlarında önemli bulgularla döndü. Önemli Eserleri: Deutsch-türkisches Taschenwörterbuch (Almanca-Türkçe Cep Sözlüğü), İstanbul 1858 Abuschka. (Çağatayca Sözlük, doğu el yazmalarından alıntılardan çeviri), Pest 1861 (Macarca) Uigurische Sprachmonumente und das Kudatku-Bilik (Uygur Dil Öğeleri ve Kutadgu Bilik), Innsbruck 1870 Etymologisches Wörterbuch der turkotatarischen Sprachen (Türk-Tatar Dillerinin Etimolojik Sözlüğü), Leipzig 1878 Die primitive Kultur des turkotatarischen Volkes auf Grund sprachlicher Forschungen (Türk-Tatar Halkının Dil Araştırmalarına Dayanarak Basit Kültürü), Leipzig 1879.