43 ülkeden Çin’e “Doğu Türkistan bölgesine erişim” çağrısı!

Share

BM’de, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 43 ülke, Çin’e çağrıda bulundu. Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulayan Çin’den, bağımsız gözlemcilerin bölgeye ziyaretine izin vermesi istendi.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 43 ülke, Birleşmiş Milletler’de (BM) Türkistan’daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakta olan Çin’e, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve bağımsız gözlemcilerin bölgeye derhal ve engelsiz ziyaretine izin vermesi” için çağrı yaptı. BM Genel Kurulunun insan hakları konularını ele alan 3. Komitesi’nde, 43 ülke ortak açıklama yaparak Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinden endişe duyduğunu bildirdi.

BM’DEN ÇİN’E, DOĞU TÜRKİSTAN’A ERİŞİM İZNİ ÇAĞRISI

Güvenilir raporların 1 milyondan fazla kişinin keyfi gözaltına alındığı toplama kamplarının varlığına dikkat çekilen komitenin açıklamasında; işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet, çocukların zorla ailelerinden ayrıldığını belgeleyen raporların sayısının da arttığı vurgulandı. Uygurların ve diğer azınlıkların orantısız şekilde gözetlenmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakla suçlanan Çin’e “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve bağımsız gözlemcilerin bölgeye derhal ve engelsiz ziyarete izin vermesi” çağrısında bulunuldu.

TOPLAMA KAMPLARININ İNCELENMESİ İSTENDİ

AA’nın bugün aktardığı habere göre söz konusu açıklamada, Çin’e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi ve insan haklarına saygı göstermesi için de çağrı yapıldı. BM ve diğer uluslararası örgütler, toplama kamplarının incelemeye açılması çağrılarını yineledi.
Çin hükumeti ise söz konusu suçlamaları reddediyor ve BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebine izin vermiyor.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.