Ankara’da bir ilk: Türk Dünyası ozanları kendi lehçesiyle atıştı

Share

Türk dünyasının usta ozanları başkent Ankara’da buluştu. Uluslararası Ozanlar Atışması TÜRKSOY, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Etimesgut Belediyesi iş birliğinde düzenlendi. Atışmaya Türk dünyasından gelen ozanlar katıldı.

Uluslararası Ozanlar Atışması, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın bağımsızlıklarının 30. yılına ithafen başkent Ankara’da düzenlendi.

Etimesgut Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Kazakistan’dan Bekarıs Şoybey, Bekarıs Nuriman, Muhtar Niyazov, Aybek Kaliyev, Asem Yereje kızı, Azerbaycan’dan Ramin Karayev, Özbekistan’dan Bahtiyar Artıkov, Kırgızistan’dan Azamat Bolganbayev, Türkiye’den Temel Turabi ve Mustafa Aydın gibi önemli sanatçılar katıldı. Etkinliği, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı yönetti.

ULUSLARARASI OZANLAR ATIŞMASI

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, faaliyete dair önemli açıklamalarda bulundu. Etkinliği ilk kez düzenlemekten mutluluk duyduğunu ifade ederek düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

“Uzun yıllar düşünülen ve bir türlü hayata geçirilemeyen bu etkinliği Korkut Atamızın ismini taşıyan bu salonda düzenlemekten dolayı çok mutluyum. Bu işin en güzel tarafı ozanlarımızın kendi lehçelerinde atışacak olmaları. Bir yandan kültürümüzün yaşatılması için adım atarlarken bir yandan da Türkçemizin güzelliğini ve zenginliğini de gösterecekler. Dileğimiz başlattığımız bu etkinliğin önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı olarak devam etmesi. Bu etkinliğin hayata geçmesinde desteklerini esirgemeyen Etimesgut Belediyesi Başkanı Enver Demirel’e, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi  Abzal Saparbekuly’e ve değerli aşıklarımıza çok teşekkür ediyorum.’’

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, böylesine önemli bir etkinliğe ev sahibi yaptığından dolayı mutlu olduğunun altını çizdi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı konuşmasında, “Aytıs Türk Dünyası’nın önemli bir mirasıdır. Aytıs’ı gerçekleştiren ozanlardır. Bu etkinlikler bizim söz hazinemizi geliştiren, tarihimizi, kültürümüzü, örf ve adetlerimizi, bugünkü yazılı edebiyatımızı gelecek nesillere aktaran önemli olaylardır.” dedi. Saparbekulı, “Baş kesmek varsa dil kesmek yoktur’’ atasözünü hatırlatarak, “Aytıs özgürlüğün, cesaretin ve bir halkın sözü olmuştur’’ ifadelerini kullandı.

AYTIS, TÜRK DÜNYASININ AYRILMAZ BİR PARÇASI

Açış konuşmaları ardından etkinliği yöneten TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı, Aytıs öncesinde dinleyicilere önemli bilgiler aktardı.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Çakıcı, “Türkiye’de atışma, Azerbaycan’da değişme, Kazaklarda aytıs, Kırgızlarda aytış, Özbeklerde aytışu, Türkmenlerde aydışık adları ile bilinen UNESCO tarafından kültür mirası listesine alınan geleneğimiz Türk Dünyası’nın özellikle Kazak ve Kırgızların kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Özellikle göçebe hayatının ikinci bir dilidir. Aytış’da iki ve ya dört kişi iki taraf halinde soru-cevap esasına göre söyler. Taraflardan biri iki dizi veya bir beyit söyleyip soru sorar, diğer tarafta aynı şekilde cevap verir. Bu sırada çalınan müzik genellikle bilindik melodilerdir. Sözler doğaçlama olarak söylenir. Sözler yalın, nükteli ve uyaklıdır. Bu nedenle atışma iki ozanın doğaçlama şiir yarışması şeklinde geçer. Rekabet niteliği de taşıyan etkinliğin sonunda genellikle kimin daha başarılı olduğu belirlenir. Karşısındaki ile aytışma amacı ile sahneye çıkan kişi elinden geleni yaparak karşısındakini geçmeye çalışır, bu nedenle etkinliğin saatlerce sürmesi de mümkündür.  Aytıs kültürel, ruhsal ve şiirsel bir şölendir. Türk tarihinin, kültürünün ve sanatının önemli taşıyıcılarından biri olan bu gelenek, kültür birliğimizi güçlendirmenin yanı sıra tarih, kültür, gelenek ve görenek araştırmaları için de zengin içerikler sunar.’’ dedi.

Yaklaşık 2 saat süren etkinlikte atışmalar kimi zaman ateşlendi, kimi zaman duruldu. Aytıs’a katılan sanatseverler etkinliğin sonunda misafir ozanları  uzun süre alkışlayarak beğenilerini ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.