19 MAYIS RUHU

Share

jzbfo4.jpg (432×270)

UNUTULAN/UNUTTURULAN BAYRAM, GÜN VE DEĞERLER

19 Mayıs 1919, Türk Milletinin yeniden doğuşunun müjdecisi, başlangıcı olan bir gündür. Türk İstiklâl tarihinde hayatî bir dönüm noktasını ifade eden 19 Mayıs tüm TÜRK Milleti için olduğu kadar Samsunlular için de çok büyük bir anlam ve öneme sahiptir.

1919 da Ülkemizin içinde bulunduğu durumun bir kader olmadığını haykırarak “Milletin bağımsızlığını, yine Milletin azim ve kararının kurtaracağına” inanan G. M. Kemal Atatürk, Samsun’dan başlayarak tüm Anadolu’ya ve insanlarımıza yansıyan ve yayılan bir kutlu mücadeleyi başlatmıştır.

Bu kapsamda “millî hâkimiyete dayanan, kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak” üzere yola çıkan kahramanlar 97 yıl önce milletimize biçilmiş esaret kefenini yırtacak kararlılığı ve cesareti göstermişlerdir. Türk vatanına göz dikenlere karşı milli direniş hareketi safha safha gelişmiş; bağımsızlık ve hürriyet meşalemizin sönmeyeceği, söndürülemeyeceği ortaya konmuştur.

19 Mayısı takip eden aylar, yıllar içinde Türklüğün tarihine altın harflerle geçen bir destan yazılmıştır. 19 Mayıs ruhu, 19 Mayıs meşalesi, Samsun’da ateşlenmiş, bütün Anadolu’yu parlayan bir güneş gibi aydınlatmıştır.

  • 19 Mayıs ruhu; Türklüğün var olmak veya yok olmakla yüz yüze kaldığı çok büyük sıkıntıları bertaraf edişinin göstergesidir,
  • 19 Mayıs ruhu; Dünyadaki ezilmiş ve işgale uğramış milletlerin umudur,
  • 19 Mayıs ruhu; zulme, eziyete, işgal ve istilaya başkaldırışın simgesidir,
  • 19 Mayıs ruhu; hürriyete, bağımsızlığa, özgürlüğe duyulan inancın gücü ve asla vazgeçilmezliğidir,
  • 19 Mayıs ruhu; Teslimiyetin, mandacılığın reddi, milliyetçiliğin şahlanışıdır,
  • 19 Mayıs ruhu; Türk Milletinin, geçmişten alınan ilhamın, geçmişe bağlılığının ve geleceğe olan umut, inanç ve sorumluluğunun doruk noktasıdır,
  • 19 Mayıs ruhu; zedelenen, aşağılanan milli onurun dirilişidir,
  • 19 Mayıs ruhu; Türk Milletinin ayaklanışın ve bağımsızlık özlemidir,
  • 19 Mayıs ruhu; Türk Milletinin yeniden/küllerinden doğuşunun başlangıcıdır,
  • 19 Mayıs ruhu; Türkiye Cumhuriyetinin müjdecisidir,

Samsun’da ateşlenen bu meş’ale, Türk Tarihinde son “Kurtuluş Destanı” nın yazılmasında, “Kutsal Yürüyüş” ün başlangıcı, kilometre taşı olmuştur.

19 Mayıs 1919 gününün sabahında Samsun’da doğan; uyanış, esarete başkaldırı, geleceğe umut veren güneş;

Amasya’da “Ya İstiklal Ya Ölüm” olarak şekillenerek;

ilki Erzurum’da, ardından Sivas’ta gerçekleştirilecek olan Kongrelerin sonucu;

23 Nisan 1920 de Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ile “Egemenlik, Kayıtsız Şartsız Milletindir” şeklinde vücut bulmuştur.

Devamında işgalci güçler, Kurtuluş Savaşı neticesinde Ebedi Vatan, “Misakı Milli” olarak vücut bulan topraklardan, kovularak bağımsızlığa ulaşılmıştır.

Samsun’da yakılan 19 Mayıs Ateşi yeni Türk devletinin kuruluşuna, ardından da modern Cumhuriyete ışık tutmuştur.

Çanakkale’de, Kütahya’da, Dumlupınar’da, Sakarya’da, İnönü’de ve diğer cephelerde o günün gençleri bu toprakların bağımsızlığı uğruna kanlarını, canlarını verdiler. Çünkü o günkü genç kuşak “Kurtuluş” için şehadet mertebesine ulaşırken, hem geçmiş kuşaklara olan borç hatırlanacak, unutulmayacak, ödenecek hem de gelecek kuşaklar onurlandırılacak kutsal Vatan onlara emanet bırakılacaktı.

Mustafa Kemal Paşa’nın Türklüğün uyanışı ve vatanın kurtuluşu için başlattığı kutlu hareket, Milletimizin sönmeye yüz tutan umutlarını canlandırmış ve herkesin bir Ülkü etrafında toparlanıp kenetlenmesine hız ve hayatiyet kazandırmıştır.

Asırlardır hür ve bağımsız yaşayan necip Türk milleti; 16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan hareket eden Bandırma Vapurunun taşıdığı vatan aşkıyla kavrulan milliyetçi kahramanların rehberliğinde, geleceğine vurulmaya çalışılan boyunduruk prangasını parçalayarak tarihin karanlığına fırlatmıştır.

Türk Kurtuluş Savaşı, Büyük Önder Atatürk’ün liderliğinde 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı Samsun’da başlamış ve Kurtuluş ile sonuçlanmıştır. Kurtuluş sonrası büyük önder 19 Mayısı kurtuluşun kahramanları Türk Gençliğine “Bayram” olarak armağan etmiştir.

Çünkü bir yandan bu günün anlam ve öneminin gençlik tarafından iyi anlaşılması için onlara armağan etmiş, diğer yandan da Ülkemizin geleceğini her zaman güvendiği ve inandığı Türk gençliğine emanet etmiştir.

Çünkü gençlik, milletlerin geleceği, yarınlarının yılmaz savunucuları ve yıkılmaz gücüdür.

Mustafa Kemal Paşa’nın TÜRK gençliğine emanet ettiği “19 MAYIS RUHU” nun hiç sönmeyeceğine inanç ve güvenimiz tamdır.

Diğer yandan 19 Mayıs; 1981 yılından itibaren «Atatürk’ü Anma Günü» olarak da kutlanmaya başlandı. Atatürk bir söyleşi sırasında : «Ben 19 Mayıs’ta doğdum» demiştir. 19 Mayıs bir yandan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı öte yandan ülkemizin kurtarıcısı, devletimizin kurucusu Atatürk’ün doğum yıl dönümü olarak törenlerle kutlanır kutlanmalı.

Bu düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 136 ve 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkışının 98. yıl dönümünü kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere mücadele/yol arkadaşlarını, kurucu kahramanları ve aziz şehitlerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle bir kez daha anıyoruz; mekânları cennet, ruhları şad olsun…

Yük. Müh. Hüseyin ÇAKIR, 19 MAYIS 2017, ANKARA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.