2020 Ocak Ayında Doğu Türkistan’da Neler Oldu?

Share

Uygur Araştırma Enstitüsü 2020 Doğu Türkistan raporunu yayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki uygulamaların yanı sıra dünyada da Doğu Türkistan’la ilgili meydana gelen gelişmeler hakkında döküm veriliyor. Raporu bölümler hâlinde yayımlıyoruz.

Muhammed Ali

Uygur Araştırma Enstitüsü 2020 yılında Doğu Türkistan’daki gelişmelerle ilgili raporunu yayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki uygulamaların yanı sıra dünyada da Doğu Türkistan’la ile ilgili meydana gelen gelişmeler hakkında döküm veriliyor. Raporu bölüm bölüm MİSAK okuyucularına sunacağız. Bu ilk kısımda Raporun Ocak 2020 bölümünü sunuyoruz.

Uydu görüntülerine göre 100’den fazla Uygur mezarlığı Çin makamları tarafından yıkıldı

2020-01-02

CNN, Uygur toplumundaki kaynaklarla temas kurarak ve yüzlerce uydu görüntüsünü analiz ederek bir aydır süren araştırmasında, yüzden fazla mezarlığın yok edildiğini buldu. Bunların çoğu sadece son iki yılda yıkılmış.

Uygur mezarlıklarının yıkılması ilk olarak Ekim ayında Fransız haber ajansı AFP ve uydu görüntü analistleri Earthrise Alliance tarafından bildirildi. 2014’ten beri en az 45 mezarlığın yıkılmış olduğu ortaya çıktı.

Hotan Şehri’nin merkezindeki Sultanim Mezarlığı, Sincan’daki en ünlü antik mezarlıklardan biridir. Ocak-Mart 2019 arasında imha edildi.

Kaynak. https://edition.cnn.com/2020/01/02/asia/xinjiang-uyghur-graveyards-china-intl-hnk/index.html

“Suçla mücadele” adı altında zorla DNA verilerinin toplanması Çin’e yayılıyor. İlkokul ve ortaokul öğrencileri bile muaf değildir.

2020-01-03

2016 yılının başından beri, Urumçi hükümeti, Uygurlardan ve diğer Müslümanlardan onları takip etmeyi ve izlemeyi kolaylaştıracak veri tabanları oluşturmak için DNA örnekleri topluyor. “Sosyal istikrarı sürdürme” adına alınan bu önlem Çin anakarasına yayılmış durumda ve ÇKP giderek artan bir ölçekte biyometrik veri topluyor. Küçük çocuklar da dahil olmak üzere bütün erkeklere artık kan örneği verme mecburiyeti getirildi.

Kaynak. https://bitterwinter.org/police-collect-childrens-blood-without-parents-consent

Yetkililerin köyde kalma deneyimi” politikasının uzun süre uygulanması planlanıyor, bu gidişle Uygurlar “düşman millet” konumuna gelecek

2020-01-06

“Xinjiang” Yönetim Kurulu Başkanı Şöhret Zakir, istikrarın korunmasının normalleşmeyi teşvik edeceğini ve köylerdeki “Yetkililerin köyde kalma deneyimini” kullanmakta ısrar ettiğini söyledi. Dünya Uygur Konseyi, bunun, ÇKP’nin Doğu Türkistan’ı bastırmak ve Uygurlarla diğer Müslümanları “düşman uluslar” olarak konumlandırmak için sert bir politika uygulamaya devam edeceğini gösterdiğini belirtti. Sürgündeki Uygurlar, uluslararası toplumu Şöhret Zakir’e yaptırım uygulamaya çağırdı. (Wu Yitong / Cheng Wen tarafından bildirildi)

Kaynak. https://www.rfa.org/cantonese/news/report-01062020084003.html

Çin, Uygurların Geleneksel Mobilyalarını Zorla Değiştirtiyor

2020-01-09

Kaynaklar, kuzeybatı Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki (XUAR) yetkililerin, Uygurlara evlerinin iç mekanlarını geleneksel etnik dekordan kurtararak ve büyük ölçüde Çinli girişimcilerin yararına olmak üzere Çin usulü mobilyalar ekleyerek “modernize etme” emri verdiğini söyledi.

Kaynak. https://www.rfa.org/english/news/uyghur/furniture-01092020165529.html

Uygurlar sigara içmeye zorlandı

2020-01-17

Doğu Türkistan’ın İli bölgesinde Müslümanlar, son zamanlarda yetkililerin kendilerini aşırı dinî faaliyetlerden ayırmak için sigara içmelerini talep ettiklerini açıkladılar. Hükümetin çağrısına cevap vermek için, bazı hükümet yetkilileri iş yerinden alıkonulmaktan kaçınmak için alkol kullanıyor ve böylece partiyi ve ülkeyi sevdiklerini kanıtlıyor.

Kaynak. https://www.rfa.org/mandarin/yataibaodao/shaoshuminzu/ql2-01172020104835.html

Çin’den Suudi Arabistan’a insanlık dışı organ ticareti

2020-01-23

Doğu Türkistan’da eski bir onkoloji cerrahı olan Enver Tohti, Çin’in yasadışı ve grotesk organ toplama programını ilk elden anlatan Çinli bir kadına cevaben tweet attı. 37 Suudi vatandaşına tanık olduğunu iddia etti. 2006 yılında Tianjin Taida Hastanesi Karaciğer Nakli Departmanında “Sincan halkından” -muhtemelen Uygurlardan- zorla alınan organların bir kısmı olduğunu kanıtladı.

Kaynak. https://bylinetimes.com/2020/01/24/chinas-harvesting-of-uyghur-organs-gets-darker/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.