2020 Nisan ayında Doğu Türkistan’da neler oldu?

Share

Uygur Araştırma Enstitüsü’nün 2020 yılında Doğu Türkistan’daki gelişmelerle ilgili raporunun Nisan 2020 bölümünü sunuyoruz.

Muhammed Ali

 

Çin hükûmeti, pandemi devam ederken Uygurları Çin’in iç bölgelerine çalışmaya gönderiyor

2020-04-01

Bitter Winter’ın haberine göre Çin yetkilileri Çin virüsüne rağmen Uygurları Çin’in iç bölgelerindeki fabrikalara gönderiyor. Çoğu fabrika sokağa çıkma yasakları nedeniyle çalışmaya ara verirken Uygurlar bu fabrikalarda çalıştırılmaya zorlanıyor.

Kaynak

Çin hükûmeti, Çinlileri Doğu Türkistan’a göç etmeye teşvik ediyor

2020-04-03

Çin yetkilileri, Çin’in iç bölgelerindeki Çinlileri çeşitli yollarla Doğu Türkistan’a göç etmeye teşvik ediyor. Habere göre Çin yetkilileri Doğu Türkistan’a göç eden ve yerleşen Çinlilere bedava ev verecek, iş imkânı sağlayacak ve para yardımında bulunacak.

Kaynak

Emekli Çinli asker Uygurları ve Tibetlileri nasıl öldürdüğünü anlattı

2020-04-06

Emekli bir Çinli asker 2013 ve öncesinde Uygurları ve Tibetlileri nasıl öldürdüğünü, depremde önce Çinlilerin kurtarılması talimatının verildiğini, çocuk ve yaşlı depremzedelerin kurtarılmasını engellediklerini anlattı. Çinli asker, sivil Uygurları niye öldürdüğünü de bilmediğini, sadece emirlere uyduklarını söyledi.

Kaynak

Uygurları Covid cephesine iten Çin’in, Uygurları organları için öldürdüğü ortaya çıktı

2020-04-10

Raporlara göre, Çin, salgının başlaması ile düzenli işçilerin tahliyesinin ardından fabrikalarını çalışır durumda tutmak için Hunan, Jiangsu, Jiangzi ve Zhejiang’daki enerji üretim santrallerine ve fabrikalara binlerce Uygur gönderdi. Raporlar ayrıca komünist Çin hükûmetinin şu anda “yeniden eğitim kamplarında” veya toplu gözaltı merkezlerinde tutuklu bulunan bir buçuk milyondan fazla Uygur’un, organlarını kullanmak üzere, “talep üzerine öldürme” yöntemi uyguladığını ortaya çıkardı.

Kaynak

Türkiye, Suudi Arabistan’daki 13 Uygur’u Türkiye’ye getirdi

2020-04-15

Çin virüsü sebebiyle dönüş için uçak seferi bulamayan ve Suudi Arabistan’da mahsur kalan 13 Uygur Türk’ü, 144 Türk vatandaşıyla beraber özel uçakla Türkiye’ye getirildi.

Kaynak

Uluslararası Af Örgütü, Profesör Tashpolat Tiyip’in derhal serbest bırakılmasını istedi

2020-04-20

Uluslararası Af Örgütü 20 Nisan’da Xin Jiang Üniversitesi eski dekanı Profesör Tashpolat Tiyip’in derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Açıklamada, Tiyip’in 2017’de ortadan kaybolmasından bu yana, keyfî olarak gözaltında tutulduğu ve kendisine karşı herhangi bir suçlamada bulunulmadığı ve insanların Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e onu derhâl ve koşulsuz olarak serbest bırakılması yönünde bir mektup yazdığı belirtildi.

Kaynak

Çin’in Uygurları gözetlemek için kullanılan yeni İOS istismarı keşfedildi

2020-04-21

Siber güvenlik firması Volexity yaptığı açıklamada, son zamanlarda Çin’deki Müslüman Uygur azınlığı gözetlemek için kullanılan yeni bir iOS istismarı keşfettiğini söyledi. Volexity’nin Insomnia adını verdiği bu iOS sürümünün, Evil Eye adlı bir şirket tarafından geliştirildiği ve kullanıcının mesajlaşmaları, fotoğrafları, rehberi ve GPS konum bilgisi dâhil daha birçok kişisel verisine ulaşabildiği açıklandı. Google ve Volexity Ağustos 2019’da Insomnia benzeri, aynı şirketin Uygurları hedef alan 14 farklı İOS istismarını daha keşfettiğini açıklamıştı.

Kaynak

Birleşik Krallık hükûmeti, şirketlere Müslüman Uygurları zorla çalıştırarak üretilen Çin pamuğunun ithalatını yasaklama çağrısı yaptı

2020-04-23

İngiltere hükûmeti, “Müslüman Uygurları zorla çalıştırarak üretilen” Çin pamuğunun ithalatını yasaklamaya çağırdı. Bir grup avukat ve sivil toplum kuruluşlarından gönüllülerin HMRC’a (İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi) verdiği raporda, Çin hükûmetinin “gönüllü çalışma” esasına bağlı kaldığını söylemesine rağmen, çalışanların evlerine gitmelerine izin verilmediği belirtildi. Raporda ayrıca H&M, Ikea, Muji and Uniqlo gibi markaların Çin pamuğu kullandığı da not düşüldü.

Kaynak

Kaynak: https://millidusunce.com/misak/2020-nisan-ayinda-dogu-turkistanda-neler-oldu/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.