2020 Ağustos ayında Doğu Türkistan’da neler oldu?

Share

Uygur Araştırma Enstitüsü 2020 Doğu Türkistan raporunu yayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki uygulamaların yanı sıra dünyada da Doğu Türkistan’la ilgili meydana gelen gelişmeler hakkında döküm veriliyor. Raporu bölümler hâlinde yayımlıyoruz.

Muhammed Ali

Uygur modelin basına sızan hapishanedeki görüntüleri büyük tepki yarattı

2020-08-03

Merdan Ghaffar’ın elleri kelepçeli fotoğrafı

31 yaşındaki Uygur model Merdan Ghaffar 2019 yılının Kasım ayında Doğu Türkistan’ın Kuça bölgesinde tutuklanmıştı. Bugün elleri kelepçeli şekilde görüldüğü bir video yayınladı. Hapishanede çekilen bu videoda Merdan’ın elleri bir yatağa kelepçelenmişti. BBC’nin yayınladığı bu videolar dünya medyasında büyük tepki yarattı.

Kaynak

İngiliz milletvekilleri, İçişleri Bakanlığı’na Birleşik Krallık’a gelen tüm Uygurlara mülteci statüsü vermesi çağrısında bulundu

2020-08-07

Muhafazakar partinin eski bir başkanı da dahil olmak üzere partiler arası bir milletvekili grubu, İçişleri Bakanlığı’na, Çin’den kaçan ve Birleşik Krallık’tan sığınma isteyen Uygurlara otomatik olarak mülteci statüsü verilmesini talep eden bir mektup yazdı.

Kaynak

 

Doğu Türkistan’daki kamp öğretmeni kamp hakkında şahitlik yaptı

2020-08-17

Doğu Türkistandaki kamp öğretmeni Kalbinur Sadık

Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrindeki bir kampta 3 yıl boyunca Çince öğretmenliği yapan Kalbinur toplama kampındaki dehşeti anlattı. Kamptaki kızlara toplu tecavüz, çeşitli cezalar, kısırlaştırma, öldürme olaylarının her gün yaşandığını anlattı. Anlattıkları olaylar medyada büyük tepki yarattı.

Kaynak

 

Demba Ba’dan Uygur Türklerine destek çağrısı

2020-08-19

Futbolcu Demba Ba

Süper Lig şampiyonu Medipol Başakşehir’in Senegalli forveti Demba Ba, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki baskı politikalarına maruz kalan Uygur Türklerini tüm dünyanın desteklemesi yönünde çağrıda bulundu.

Kaynak

 

Tanınmış Halk Bilimci, Öğretmen Abdulkerim Rahman Urumçi’de  vefat etti

Abdulkerim Rahman

2020-08-18

Tanınmış halk bilimcisi, XinJiang Üniversitesi hocası, Prof. Dr. Abdulkerim Rahman 80 Yaşında Urumçi’de vefat etti. Abdulkerim Rahman vefat etmeden önce 2018 yılında toplama kampına götürülmüştü.

Kaynak

Doğu Türkistan’da nikah yapılmasının yasaklandığına dair bilgilere ulaşıldı

2020-08-20

Doğu Türkistan’ın Kaşgar velayetindeki bir yetkili, bölgede nikah yapmanın yasaklandığını ve nikahsız evlenmenin yaygınlaştırıldığını söyledi.

Kaynak

Biden ekibi Çin’in Uygurlara yaptıklarını “Soykırım” olarak nitelendirdi

Joe Biden

2020-08-25

Biden’ın seçim kampanya ekibi yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki Uygur Müslümanlarına ve diğer etnik azınlıklara yönelik baskısının “soykırım” olduğunu ve Joe Biden’in buna en güçlü şekilde karşı olduğunu söyledi.

Kaynak

 

Doğu Türkistan’daki zorunlu çalıştırmaya karşı ortak çağrı yapıldı

2020-08-31

Doğu Türkistan’dan elde edilen kanıtlar, büyük ölçekli zorla çalıştırmanın artık tüm Uygurları hedef aldığını gösteriyor. Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere ondan fazla Doğu Türkistanlı ve uluslararası insan hakları teşkilatları ABD Gümrük ve Sınır Koruma Direktörü Vekili Mark Morgan’ı bu meseleye daha ciddi bakma çağırısında bulundu.

Kaynak

 

Doç. Dr. Erkin Emet’in akrabalarının hapiste olduğu ispatlandı

2020-08-31

Erkin Emet’in ailesi

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erkin Emet’in kardeşi Nurnisa Emet ve eşi Kadir Emet’in 11 sene hapis cezasına çarptırıldığı ve Nurnisa Emet’in hasta olduğunda Yarkent’teki cezaevinden memleketi Yopurga’daki bir ceza evine gönderildiği öğrenildi. Erkin Emet’in ailesinden çok sayıda kişinin kampta veya hapiste olduğu belirlenmişti. Çin, Erkin Emet’i de terörist listesine almış ve yakalama kararı çıkarmıştı.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.