Türkiye’nin ilk Cengiz Aytmatov Müzesi Eskişehir’de

Share

Kırgızistanlı ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un adını taşıyan müze, Eskişehir’de hizmet veriyor. Türkiye’de Aytmatov adına bir ilki temsil eden müzenin kurucusu Oral Büyüksarı, Azerbaycan medyasına müzenin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Eskişehir’de kurulan Cengiz Aytmatov Müzesi’nde, Kırgızistan’ın geleneksel eserleri ve yazar Aytmatov’un Kırgızistan’dan özel olarak gönderilen eserleri sergileniyor. Müzenin kurucusu Oral Büyüksarı, Azerbaycan medyasına verdiği demeçte, “Bugün Türk dünyasına hizmet etmek, Türk dünyasında entegrasyonu daha da derinleştirmek için atılan adımlara destek olmak her birimizin ahlaki görevidir. Damarında Türk kanı taşıyan herkesin bu kutsal işte faal olması gerekir. Birey olarak bu doğrultuda ahlaki görevimi yerine getirmek için çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE CENGİZ AYTMATOV’UN ADINI TAŞIYAN İLK MÜZE ESKİŞEHİR’DE

Büyüksarı, Aytmatov müzesinin kuruluşuna ilişkin şunları söyledi:

“Dünya edebiyat hazinesine güzel eserler sunan Cengiz Aytmatov, hem Kırgızistan’ın hem de tüm Türk dünyasının gururu. Faaliyetimin büyük bir kısmı Cengiz Aytmatov’u tanıtmaktı. Bu amaçla 2013 yılında Eskişehir’de dünyanın ilk Cengiz Aytmatov Müzesi’ni oluşturdum. Bu müze daha önce başka bir adresteydi. Ancak daha sonra bu adreste müze-kafe olarak faaliyet gösteriyoruz. Müzede Cengiz Aytmatov’un kişisel eşyaları, o dönemde Kiril alfabesi ile basılmış kitaplar (bu kitaplar Kırgız Parlamentosu tarafından bize hediye edilmiş), hayatı ve eserleriyle ilgili Türkçe ve İngilizce yayınlanmış birçok fotoğraf bulunmaktadır. Ayrıca müzede Kırgızistan’dan getirdiğimiz Kırgız halıları, kilimleri, çeşitli eski ev eşyaları, Kırgız kültürüne ait giysiler, çeyiz sandıkları, mutfak gereçleri, beşikler vb. sergilenmektedir. Kısacası burası bir Türk evi. Bu müzenin kurulma amacı, insanları Cengiz Aytmatov da dahil olmak üzere Türk dünyasının gücü ve kültürü hakkında bilgilendirmektir. Bu bilgileri özellikle gençlere aktarmaya çalışıyoruz. Bunu da tarihimizi ve kendimizi iyi bildiğimiz ve bildiğimiz için yapıyoruz. Yani Cengiz Aytmatov’un eserinde bahsedilen mankurtlara dönmeyelim.”

“TÜRK DÜNYASI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Azerbaycan medyası bayrakdar.info haber sitesine müzenin kuruluş amacının Türk dünyasına hizmet etmek misyonunu taşıdığını kaydeden Büyüksarı, “Mesleğim kaptan pilotluk. Türk Hava Yolları’nda ve ardından Onur Air’de çalıştım. Ama uzmanlık alanım yerinde, hayatımı Türk dünyasının tanıtımına adadım. Türk dünyasını daha da birleştirmek ve güçlendirmek için her birimizin birey olarak aktif olması gerektiğini düşünüyorum. Bundan yola çıkarak uzun yıllardır Türk dünyasını tanıtacak adımlar atıyorum. Bugüne kadar Türk dünyasının birlik ve eşitliğine hizmet eden çeşitli projelerin hem Eskişehir’de hem de başka yerlerde hayata geçirilmesinde öncü olarak ön saflarda yer aldım. Bu kutsal dava için çalışmaya devam edeceğim. Aynı zamanda “Türk Dünyası – 2013” projesinin yazarıyım. Yazdığım proje, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından desteklendi ve 2013 yılında Eskişehir Türk dünyasının kültür başkenti oldu” dedi.

“ESKİŞEHİR, TÜRK DÜNYASI İÇİN ÖZEL BİR ŞEHİR”

Eskişehir’in Türk dünyası için özel bir şehir olduğunu kaydeden Büyüksarı “Dünyanın farklı yerlerinden Türkler ve Müslümanlar bu şehirde farklı yüzyıllarda ve yıllarda yaşıyor. Kırım’dan, Kafkaslardan, Balkanlardan, Afganistan’dan ve diğer yerlerden zaman içinde buraya taşınan insanlar var. Yani dünyanın her yerinden insanlar buraya gelip yerleşmişler. Bu insanlar yaklaşık bin yıldır Eskişehir’de kardeşçe yaşıyorlar. Eski Anadoluluların yaşadığı Eskişehir’den sonra Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti söz sahibi oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk şehirlerinden biridir. Gelişmiş bir şehirdir. Bu nedenle Eskişehir “Eski” olarak anılsa da yeni bir şehirdir. Burada üç üniversite var. Özellikle Osmangazi Üniversitesi’nin kardeş ülkelerden ve kardeş şehirlerden öğrencileri var. Bu nedenle Osmangazi Üniversitesi’nde çadır kurduk. Orta Asya Türklerine özgü bu çadırda Türk dünyasından öğrenciler toplanıyor.” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.