Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi ilk kez Ankara’da seyirciyle buluştu

Share

Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi’nin dünya prömiyeri ilk kez Ankara’da seyirciyle buluştu. “Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi”nin Genel Sanat Yönetmenliğini ve Yapımcılığını yürüten Serhat Turak ile etkinliğin kareografları arasında yer alan Kırım Tatar Dans Eğitmeni Meryem Kadırova QHA’ya özel açıklamalarda bulundu.

Ankara’daki ATO-Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde 22 Ekim 2021 tarihinde, “Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi”nin dünya prömiyeri, dünya sahnelerinden önce ilk kez Ankara’da seyirciyle buluştu. “Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Gösterisi” Türkiye’nin başkenti Ankara’da görkemli bir açılışla gerçekleşti. Böylece tarihten gelen kardeşlik bağlarıyla, aynı tarihi, kültürü, destanları, kahramanlıkları, acıları ve zaferleri beraber yaşayan, bir millet iki devletin hikayesi sahnelere taşındı. “Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi”nin Genel Sanat Yönetmenliğini ve Yapımcılığını yürüten Serhat Turak açılış konuşmasını gerçekleştirerek projeye tüm katkı sunanlara ayrı ayrı teşekkür etti.

Görkemli gösteri ile izleyicilere; 5 yıl süren bir çalışmanın ardından iki ülke arasındaki kardeşlik tarihi, Türkiye’den ve Azerbaycan’dan 100 muhteşem sanatçı kadrosuyla, 12 farklı sahne performansı, 45 dakikalık 2 perde ile toplamda 90 ise dakika süren eşsiz lirik ve halk dansları ve tiyatral sunumlarıyla tiyatro ve dansın buluştuğu görsel bir şölen yaşatıldı.

KARDEŞLİK DESTANI, GÖRKEMLİ BİR YOLCULUĞA SAHNE OLDU

Etkinlik; Nuh tufanından Nevruz’a, Destanlardan Kahramanlara, Ozanlardan Şairlere, Acılardan Zaferlere Dede Korkut’un gözünden anlatılan Kardeşlik Destanı Dans Gösterisi ile Boğaçhan Hikayesi’nden ilk kadın Kaan Tomris Hatun’a, Alparslan’dan Cevanşir’e, Mehmet Akif’den Ahmet Cevad’a, Aşık Veysel’den Şehriyar Hare Bülbül Destanı’na Bir Millet İki Devlet Türkiye ve Azerbaycan’ın tarihten bugüne kardeşlik bağlarına değin görkemli bir yolculuğa sahne oldu.

Etkinliğin tanıtım açıklamasında da belirtildiği gibi, gösteri ile Türk soylu halkların tarihsel-kültürel öncelikleri, halk yaratıcılığı örnekleri, ozan-âşık sanatı, destanlar, müzik folkloru, tasavvuf, tarihsel kahramanlıklar ve yardımlaşmalar ile Azerbaycan-Türkiye ortak değerleri odak noktasına alındı. Böylece iki kardeş ülkenin, kültürel zenginlikleri ve ortak kültürel değerleri harmanlanarak görsel sanatların en etkili metotlarıyla izleyici ile buluşturuldu.

SERHAT TURAK: KARDEŞLİK DESTANI’NIN 3. GALASINI ŞUŞA’DA YAPACAĞIZ!

Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi’nin Genel Sanat Yönetmenliğini ve Yapımcılığını yürüten Serhat Turak, QHA’ya yaptığı açıklamada bu proje ile amaçlarının iki ülke tarihinin önemli olaylarını görsel sanatlarla sahneye taşıyarak izleyici ile buluşturmak ve geçmişten gelen Azerbaycan-Türkiye kardeşliğini genç kuşaklara aktarmak olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Azerbaycan kökenli olan, otuz yıllık sanat geçmişine sahip, birçok uluslararası projede yer alan Durak, bu projenin Ankara’daki ilk galasının ardından ikinci galasının İstanbul’da ve üçüncü galasının ise Karabağ’ın kültür başkenti Şuşa’da yapılacağını duyurdu. Durak, Azerbaycan’da planlanan uzun bir turnenin ardından dünya turnesine çıkacaklarını kaydetti. Kardeşlik Destanı’nda, Türk dünyasından önemli sahnelere de yer verildiğini vurgulayan Durak projeye dair hedeflerini şu sözlerle yineledi:

“Proje ile asıl amacımız; herkesin dilinde ve yüreğinde olan bir millet iki devlet sözcüğünü görsel sanatlarla sahneye taşımak ve geçmişimizi danslarla, şovlarla, görsel bir zenginlik ile yeni nesillere aktarmak”

MERYEM KADIROVA: KARDEŞLİK DESTANI AŞKI, VATAN SEVGİSİNİ YANSITIYOR

Etkinliğin kareografları arasında yer alan ve Kırım Derneği Genel Merkezinin Kırım Tatar Dans ve Müzik Topluluğu Cıyın Ansambli’nin kurucularu arasında olduğu Kırım Tatar Dans Eğitmeni Meryem Kadırova Kardeşlik Destanı projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kardeşlik Destanı projesinde yer almaktan çok mutlu ve memnun olduğunu dile getiren Kırım Tatar Dans Eğitmeni Meryem Kadırova, “Kardeşlik Destanı, Türkiye ve Azerbaycan’ın birliğini anlatan çok güzel ve duygu yüklü bir proje” dedi. Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi’nde aşkı, vatan sevgisini ve hayatın içinden özgünlüklerin yansıtıldığını ifade eden Kadırova, “Her bir dansçı projeyi sanat eseri olarak görüyor ve aşık” diye konuştu.

Çalışmalarını çok severek yaptığı bir iş olarak belirten Kadırova, “Projede sadece Azerbaycan ve Türkiye’ye özgün danslar yok. Orta Asya, Kafkas dansları da yer alıyor. Bu da beni projeye daha yakın hissettiriyor.” diye ekledi.

“CIYIN ANSAMBLİ, KIRIM TATAR HALK DANSLARINI DÜNYAYA DUYURMAYA DEVAM EDİYOR”

Ayrıca yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de yaşadığını belirten Kırım Tatar Dans Eğitmeni Meryem Kadırova, Kırım Derneği’nin kurduğu Kırım Tatar Dans ve Müzik Topluluğu Cıyın Ansambli’ne ve faaliyetlerine de değindi. Kadırova, Cıyın Ansambli’nin Kırım Tatar halk danslarını dünyaya göstermeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.