2020 Mart ayında Doğu Türkistan’da neler oldu?

Share

Uygur Araştırma Enstitüsü’nün 2020 yılında Doğu Türkistan’daki gelişmelerle ilgili raporunun Mart 2020 bölümünü sunuyoruz.

Muhammed Ali

 

Uygur çocuklarının gönderildiği Çin yatılı okullarının gerçek yüzü

2020-03-07

Bitter Winter’in haberine göre Doğu Türkistan’da ebeveynler, eğitim kampları aracılığıyla dönüşüm içinde hapsedildikten sonra, çocukları hükümetin ellerine kalıyor, çocuklar da zorla yatılı okullara alınıyor ve kötü muamele görüyorlar

Kaynak

Sayragül, “Cesaretli Kadın” ödülü aldı

2020-03-05

Doğu Türkistan’dan kaçan ve toplama kampı tanığı olan Sayragül, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Cesaretli Kadın Ödülü’nü kazandı. Ödül töreninden sonra, Doğu Türkistan’da gördüklerini VOA ile yaptığı röportajda anlattı ve Çin hükümetine, etnik azınlıklara yaptığı zulmü durdurma çağrısında bulundu.

Kaynak

Tayland’da 7 Uygur hapis cezasına çarptırıldı

2020-03-09

Tayland’da bir göçmen gözaltı merkezinden kaçan yedi tutuklu Uygur, kaçmayı başaramayınca tekrar hapse alındı. Avukatlarının dediğine göre en az iki sene hapis cezasına çarptırılacaklar.

Kaynak

ABD senatosu “Uygurların zorla çalıştırılma yasası”nı ABD kongresine sundu

2020-03-11

ABD senatosu, Doğu Türkistan’daki insanların zorla çalıştırılmasıyla ilgili yasa tasarısının kabul edilmesini kongreye önerdi. Eğer bu tasarı geçerse ABD, Uygurların zorla çalıştırıldığı fabrikaların ürünlerinin ABD’ye girmesini yasaklayacak.

Kaynak

ABD’nin ‘2019 İnsan Hakları Raporu’nda Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik uygulamaları eleştirildi

2020-03-11

ABD Dışişleri Bakanlığının “2019 İnsan Hakları Raporu”nda, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları sert şekilde eleştirilerek, Pekin’e “insan hakları ihlallerine son vermesi” çağrısı yapıldı.

Kaynak

Doğu Türkistan’daki toplama kamplarındaki Uygurlar, hapse gönderiliyor

2020-03-19

Çin yetkileri Doğu Türkistan’daki kampların kapatıldığını, “öğrenci”lerin mezun olduğunu açıklasa da bazı video ve haberler onların hapse gönderildiğini gösteriyor. Çakili nahiyesinde olduğu anlaşılan bir videoda birkaç bin Uygur aynı elbiseyle otobüse biniyor. Bunların kamptan çıkıp hapishaneye doğru gittiği iddia ediliyor.

Kaynak 1

Kaynak 2

 

 

 

Kaynak: https://millidusunce.com/misak/2020-mart-ayinda-dogu-turkistanda-neler-oldu/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.