2020 Kasım ayında Doğu Türkistan’da neler oldu?

Share

Uygur Araştırma Enstitüsü 2020 Doğu Türkistan raporunu yayımladı. Raporda Doğu Türkistan’daki uygulamaların yanı sıra dünyada da Doğu Türkistan’la ilgili meydana gelen gelişmeler hakkında döküm veriliyor. Raporu bölümler hâlinde yayımlıyoruz. 

Muhammed Ali

 

Çin’e casusluk yapmayı reddeden Uygur Türkü İstanbul’da suikasta uğradı

2020-11-03

Yusufcan Emet

İstanbul Avcılar’da daha önce Çin’in ajanlık teklifini reddettiği iddiasıyla gündeme gelen Uygur Türkü Yusufcan Emet (Amat) kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Uygur eylemciler, bugün akşam saatlerinde gerçekleşen olaydan sonra Uygur Türkü Emet’in ağır yaralandığı ve Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altında olduğunu ileri sürdü.

Kaynak 1

Kaynak 2

Çinli Da Hua şirketinin elektronik izleme teknolojisinde Uygur Türklerini tanımlayan kod bulunduğu iddia edildi

2020-11-04

Almanya’da yaşayan Serge Bazanski adlı yazılım güvenliği mühendisi, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, şirketin elektronik izleme ekipmanlarını destekleyecek yazılımlar üretilmesi için internete yüklediği açık kaynaklı yazılım geliştirme paketi içinde “Ulus tipi: Uygur” ibaresinin olduğu kod satırları bulunduğunu ileri sürdü.

Bazanski, ekran görüntüsünü paylaştığı kod satırlarında “Ulus Tipi” adı altında bir tanımlayıcı kategori tarif edildiğini; yazılımın bu kategori altında, “Bilinmeyen”, “Uygur”, “Diğerleri” ve “Tanımlanamayan” seçenekleri arasında belirleme yapmak üzere tasarlandığını belirtti.

Kaynak

ABD, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni terör örgütleri listesinden çıkardı

2020-11-05

ABD’de “resmî gazete” görevi gören ve yasaların yayımlandığı Federal Kayıt Bürosu tarafından yayımlanan bir notta, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin terör örgütü olarak görülmesi gerektiği yolunda yönetimin 2004 yılında aldığı kararı iptal ettiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı, Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin 10 yıldan fazla bir süredir varlığının sürdüğü yolunda ciddi bir kanıt olmadığı için bu yönde bir karar alındığını bildirdi.

ABD, eski Başkan George W. Bush döneminde, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni terör örgütleri listesine almıştı.

Kaynak

Scholars at Risk “Düşünce Cesareti” ödülünü Uygur bilim insanı Rahile Dawut’a verdi

2020-11-10

Risk Altındaki Bilim İnsanları (SAR) bugün Dr. Rahile Dawut’un 2020 Düşünce Cesareti Ödülü’nü aldığını duyurdu. Dr. Dawut, hem kendi çalışmaları hem de tüm akademisyenler ve öğrenciler tarafından takdir ediliyor. SAR’ın Sanal Düşünce Özgürlüğü 2020 konferansında verilecek olan ödül Dr. Dawut’un kızı Akida Pulat tarafından kabul edilecek. Rahile Dawut Aralık 2017’de Pekin’e gitti ve bir daha haber alınamadı. Rahile Dawut’un Pekin polisleri tarafından tutuklandığı iddia ediliyor.

Kaynak

Kanada’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi: Çin’in Uygurlara yaptıkları soykırımdır

2020-11-16

Kanada’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi, BM İnsan Hakları Konseyi’ni Çin’in Uygurlara yönelik zulmünün bir soykırım eylemi olarak kabul edilip edilmeyeceğini araştırma çağırısında bulundu.

CBC Baş Siyasi Muhabiri Rosemary Barton’a konuşan Bob Rae, “Çinlilerin yaptıklarının, soykırım sözleşmesindeki soykırım tanımına uyan yönleri olduğuna dair hiçbir şüphe yok. Ancak bu, daha sonra bir bilgi toplama sürecinden geçmenizi ve bu tür bir iddiayı destekleyecek kanıtlara sahip olduğumuzdan emin olmanızı gerektirir.” dedi.

Kaynak

Ünlü sanatçı Mahmut Sülayman vefat etti

2020-11-23

Mahmut Sülayman

Ünlü sanatçı, Uygurların çok sevdiği şarkıcı Mahmut Sülayman 52 yaşında Urumçi’de vefat etti.  Cenaze görüntüleri, cenaze namazına çok az kişinin katıldığını ve tabutun üstüne masa örtüsü gibi bir bez serildiğini ortaya çıkardı. Çin zulmü nedeniyle Uygurların inançlarına uygun olarak dahi dua edemedikleri de not düşüldü.

Kaynak

Papa Francis ilk defa Uygurlar hakkında konuştu

2020-11-23

1 Aralık’ta satışa çıkacak yeni kitabında, insan hakları eylemcilerinin yıllardır süren ısrarının ardından Papa Francis ilk kez Müslüman Uygurları “zulüm gören” insanlar olarak adlandırdı.

İslam ülkelerindeki zulüm gören Hristiyanlardan anlattığı bir bölümde, “Sık sık zulüm gören halkları düşünüyorum: Rohingyalar, biçare Uygurlar, Ezidiler” diyerek zulüm gören Uygurlardan da bahsetti.

Kaynak

Çin, Kâşgarlı Mahmud anıtını yıktı

2020-11-26

Doğu Türkistan’dan alınan habere göre Çin, Türk tarihinin en büyük şahıslarından biri olan, “Dîvânu Lugâti’t Türk”ün yazarı Kâşgarlı Mahmud’un memleketi Kâşgar’ın Opal ilçesinde bulunan türbesinin önündeki heykelini yıktı.

Kaynak

 

Kaynak: https://millidusunce.com/misak/2020-kasim-ayinda-dogu-turkistanda-neler-oldu/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.